Är Virtual Reality journalistikens framtid?

Är Virtual Reality journalistikens framtid?

oktober 31, 2015, publicerad av , Aktuellt,Artiklar,Externt,Roland Sandell,
NanPalmero

VR-headset.- Foto: Nan Palmero

I en artikel på Aftonbladet kultursida 27 oktober ställs frågan om Virtual Reality (VR) är framtiden för journalistiken.

I det här fallet är VR sättet att filma och visa det filmade så tittaren omsluts av materialet och placeras in i en 360-graders 3D-miljö med 3D-ljud. En av pionjärerna inom området, Chris Milk, menar att en bild är en rektangel, en film är fyrkanter efter varandra. Det är som att se in i andra världar genom ett fönster. Milk vill öppna fönstren. Genom VR kan vi kliva in. VR ger en fördjupad och mer direkt närvaro, vi tittar inte på en scen utan är där på plats.

Chris Milk

Chris Milk

Förespråkarna tror att VR har potentialen att bli den stora underliggande tekniken för att berätta. Enligt Milk är VR ”den ultimata empatimaskinen. VR är ingen dataspelspryl. Tekniken låter människor komma i kontakt med andra människor”.
(Längst ner på sidan finns en länk till en föreläsning av Chris Milk där han pratar om empatimaskinen)

Chris Mark är inte ensam om den uppfattningen. Istället verkar det som om VR nu står inför ett stort genombrott. Dels har Chris Milk själv arbetat med filmen Clouds over Sidra, som skildrar den tolvåriga syriska flickan Sidras tillvaro i flyktingläger Za’atari i Jordanien. I lägret finns över 84 000 syriska flyktingar. Flickan Sidra har själv varit där i 18 månader.
Filmen är den första VR-filmen med stöd från FN och är gjord för att stödja FN:s arbete med flyktingar. Filmen har visats på World Economic Forum i Davos för beslutsfattare som aldrig besökt ett flyktingläger. De blev uppenbart berörda, av empatimaskinen VR.

Den syriska flickan Sidra Foto: Toby Fricker UNICEF Jordan

Den syriska flickan Sidra Foto: Toby Fricker UNICEF Jordan

Sen har marknaden fått upp intresset. Facebook har betalat många miljarder kr för Oculus Rift, ett headset för att kunna se VR-filmer. Tidningen New York Times och Google har inlett ett samarbete. Tidningen producerar VR-material. Google skickar ut sitt VR-headset Cardboard, som kan användas till smartphones, till över en miljon tidningsprenumeranter. Youtube ligger i startgroparna för att utveckla en 360-graders kanal. Även Microsoft
ligger i framkant.

Om tekniken
Det växer också fram ny och billigare teknik för att producera och ta del av VR-material. För att filma 360 garders video behövdes tidigare 6 till 12 kameror på speciella riggar och mjukvara för att kombinera bildmaterialet, s.k. stitching. Nu finns speciella 360-graderskameror i olika prisklasser och allt fler tillverkare ger sig in på området.

vrkamera

Modern VR-kamera

Även enheterna för att titta på materialet har förnyats och blivit billigare. Samsungs enhet Gear VR kostar ca 1 500 kr. Google har skapat enheten Cardboard där det billigaste alternativet är en papplåda med linser för ca 100 kronor.
Enheterna kopplas till en smartphone som arbetar med appar för att visa VR-material.

VR-headset där en smartphone kopplas in

VR-headset där en smartphone kopplas in

Googles enkla VR-headset Cardboard

Googles enkla VR-headset Cardboard

Recension

Jag ville själv testa, laddade ner en VR-app till min iPad och laddade sen ner filmen Clouds over Sidra (filmer finns också strömmande). Först verkade det vara något fel, jag såg bara nederkanten av filmen. Men när jag rörde iPaden ändrade sig rummet i filmen. Jag kunde bestämma min blickriktning. Någon har sagt att den fysiska närvaron i VR får folk att tystna. Och jag kände att det var svårt att inte bli förstummad och berörd. En orsak kan vara att det känns ovanligt att komma människor så nära och inte synas själv.

Slutsats

Är VR journalistikens framtid? Kanske kan frågan breddas till att också omfatta om det är skolans eller samhällets framtid, eller framtiden överallt där mer empati behövs.

Länkar

Nedladdning av olika appar från Vrse för att se VR på smartphone eller smartboard.
Via apparna kommer man också åt filmen Clouds over Sidra.
http://vrse.com/

 

Länkar till VR-headsets

Googles Cardboard

 

Samsung Gear VR

Föreläsning av Chris Milk

How virtual reality can create the ultimate empathy machine

RolandS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *