Joe Hills sånger

Joe Hills sånger

november 9, 2015, publicerad av , Aktuellt,Artiklar,Externt,Roland Sandell,

affisch_klarskinn

Relaymedlemmen Mats Ljus är också musiker och spelar Joe Hill-låtar 28 november. Vi återkommer med ett press-meddelande från bandet Klarskinn

 

Något om Joe Hill

Den 19 november 1915 avrättades Joe Hill i Salt Lake City, Utah, USA. Han var dömd för mord i en rättegång som många menar var riggad. Hans brott var egentligen att han var en fackföreningsaktivist (medlem i Industrial Workers of the World, IWW) och diktare och sångare.
Vad gäller sång och musik hade Joe Hill uppfattningen att:
En pamflett oavsett hur bra den är, blir aldrig läst mer än en gång, men en sång lärs in utantill och sjungs gång på gång”

Det finns två aktuella böcker ute om Joe Hill. Först Göran Greiders Städerna som minns Joe Hill som gavs ut i år. Greiders bok riktar in sig på familjen och miljöerna Hill befann sig i.

Den andra boken är Mannen som aldrig dog av William M. Adlers Boken gavs ut 2011 men den svenska översättningen kom i år. Adlers biografi koncentrerar sig på frågan om mordet och rättegångsprocessen.

Länsmuseet Gävleborg, Joe Hills hemstad, hade nyligen en Joe Hill-utställning fram till 7 september, den finns som webbutställning här:

http://www.lansmuseetavleborg.se/pages.asp?PageID=682&MenuID=1574

Går vi längre tillbaks i tiden gjorde Bo Widerberg 1971 filmen Joe Hill med Thommy Berggren som Joe Hill. Det sägs att Bo Widerberg stal idén till filmen av regissörskollegan Roy Andersson. Oavsett det, blev det en bra film som
dock blev svår att kunna ta del av. I bakgrunden fanns snåriga rättighetsfrågor och Svenska Filminstitutets kopior av filmen var slitna och inte helt fullständiga. Men efter 45 år och många turer lämnade filmbolaget Paramount
ut en kopia på sitt originalnegativ. Nu finns även Joe Hill på dvd, efter samarbete mellan bolaget Studio S och Kungliga Biblioteket.

RolandS

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *