Namnen på de döda

Namnen på de döda

oktober 16, 2015, publicerad av , Aktuellt,Artiklar,Externt,Roland Sandell,

I januari 1948 störtade ett plan nära Los Gatos Canyon i Kalifornien. Samtliga 32 ombord omkom. Några tillhörde besättningen. 28 stycken var mexikanska lantarbetare, deporterade från Kalifornien tillbaks till Mexico.
En av de som läste och hörde om olyckan var Woody Guthrie (1912-1967), den amerikanske folksångaren och stridbare vänstermannen, som påverkat amerikansk musik och musiker som Bob Dylan och Bruce Springsteen.

Woody Guthries gitarr som dödade fascister

Woody Guthries med sin gitarr som dödade fascister

Woody Guthrie lade märke till att reportagen om olyckan namngav alla i besättningen. Men det fattades 28 namn. De mexikanska lantarbetarna kallades bara ”deportees”. Woody Guthrie kände till den rasistiska behandling jordbruksarbetarna var utsatta för och blev upprörd över att den fortsatte in i döden. Han bestämde sig för att skriva en sång som en hyllning och där de namnlösa döda fick namn.
Guthrie visste inte vad de hette, men gav dem vanliga mexikanska namn, Juan, Rosalita, Jesus, Maria. Det blev sången ”Deportee/Plane Wreck at Los Gatos”.
Tio år senare skrev läraren Martin Hoffman en melodi till Guthries text. Sången har sedan dess spelats in av många, Cisco Houston, Pete Seeger, Arlo Guthrie, Johnny Cash, Dolly Parton, Joan Baez, Bob Dylan och Bruce Springsteen för att nämna några.(Det mesta finns på youtube)
Men historien har en fortsättning. Kvarlevorna efter de fyra besättningsmedlemmarna skickades hem till de anhöriga. De 28 mexikanska lantarbetare begravdes i en massgrav på en kyrkogård i Fresno i Kalifornien, oidentifierade. Intill massgraven fanns en skylt med texten ” 28 mexikanska medborgare som dog i en flygolycka i januari 1948. R.I.P”
Det fanns en vilja att fortsätta det Woody Guthrie påbörjade, att ingen ska dö utan namn. Efterforskningar påbörjades och 2013 hölls en minnesceremoni där alla ”deportees” blev människor.

Guthries text finns här:
https://www.woodyguthrie.org/Lyrics/Plane_Wreck_At_Los_Gatos.htm

 

Några nyare versioner av ”Deportee” där det även finns fint bildmaterial som ger bakgrund till händelsen:

The Last Internationale | Deportees

Lance Canales & The Flood

Ani DiFranco & Ry Cooder

En fin tex-mex-version med Jimmy LaFave & Friends

RolandS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *