Till minne av Kjell Eidendal

Till minne av Kjell Eidendal som idag gick bort för ett år sedan.
Kjell var en av grundarna av relaymedia, och en mycket uppskattad vän, kollega och medlem.
Tack för dina insatser!

– Vännerna på relaymedia

Det har nu gått över ett år sedan Kjell Eidendal, en av relaymedias grundare, lämnade oss. Utan Kjell hade relaymedia med säkerhet aldrig sett dagens ljus, och denna krönika ägnas därför åt denne humoristiske, mångsidige, specielle och begåvade vän.

Första gången jag träffade Kjell var i slutet av 90-talet hemma hos Roland Ullin i Nacka. Roland och jag var då verksamma i något som hette Filmcentrum Öst där Roland var ordförande och jag var kassör. Denna specifika kväll hade Roland arrangerat ett  avtackningsparty för Hanna Hanski, en annan styrelsemedlem, som skulle åka till Mexico på obestämd tid. Hos Roland var mycket folk anknytning till Filmcentrum Öst och Öppna kanalen – och här fanns även Kjell. Det bör här nämnas är att Roland och Kjell vid denna tid hade samarbetat ett par år och kände varandra väl.

Men jag kände inte Kjell då, annat än från tv-rutan. Kjell var verksam i TV-City, en ambitiös lokal tv-kanal med gäster, underhållning debatter med mera – och en av flaggskeppen i Öppna kanalens utbud. I TV-City var Kjell en centralgestalt i egenskap av både producent och programledare. Eftersom jag ofta tittade på TV-City så passade jag på att växla några ord med honom. Det kändes som om man hade känt honom sedan länge. Jag minns inte direkt vad vi pratade om – kanske beroende på att värden, Roland Ullin, redan då var en mästare på att blanda alkoholstarka drinkar med snabbverkande effekt. Nåväl, på något sätt kom jag hem och mötet med Kjell föll snart i glömska.

En kort tid senare stötte jag ihop med Roland och Kjell i Filmcentrums lokaler och fick ett erbjudande som inte gick att motstå. De behövde nämligen en extrakamera till sitt ”videoteam”, där affärsidén var att dokumentera teaterföreställningar, konserter och andra evenemang. Jag nappade direkt, kanske inte för pengarnas skull, utan för att få tillfälle att lära mig mer av två duktiga producenter och filmare. Och från detta föddes sedan relaymedia och resten är som ni vet historia.

Från detta möte med Kjell och Roland växte en djup och fin vänskap fram som varade i nästan 20 år. Vi var under en lång tid som en liten familj och som höll ihop i ur och skur. Vi grundade relaymedia, startade band, gjorde resor tillsammans umgicks, planerade kurser med mera. Under denna tid lärde jag känna Kjells många förmågor och talanger: han var fotograf, filmare, musiker, multimedia producent, filosof, humorist, humanist, föreningsmänniska och mycket mycket mer.

Det visade sig även att vi alla tre hade musikaliska erfarenheter – så efter efter några års videodokumentation bildades bandet Jukebox Heroes. På 60-talet hade Kjell ett band,”Five Members”, som kom trea i en poptävling på Nalen.

En av Kjells största talanger var hans otroliga förmåga att knyta kontakter med folk och sammanföra människor av olika kategorier och åldrar till stort och allomfattande kontaktnät. Hans humor, kroppsspråk och charm gjorde ett stort intryck på nästan alla han mötte. Han var öppen, direkt och chosefri – och dessutom en god människa, som såg goda sidor, även hos sina fåtaliga fiender.

Men även sådana människor, som betyder så mycket för sin omgivning, måste förr eller senare kasta in handduken. När Kjell gick bort i cancer i juli 2017 så försvann en stor och viktig del i både mitt och Rolands liv – och inte bara för oss. Kjell var i många år ordförande/sekreterare i relaymedia, och verksam i styrelsen in i det sista. Som tack samlade föreningen ihop till en fin krans som fanns vid Kjells kista vid begravningen och tillsammans med andra ”relayare” – Roland Sandell, Thomas Koppfeldt, Thomas Granath tog vi farväl av en älskad och unik människa som för alltid kommer att finnas med oss.

Bo Berggren